//Betere vleesproducten
Betere vleesproducten2018-02-26T14:34:51+00:00

Betere vleesproducten

Betere vleesproducten met Meatless

De brede range Meatless- ingrediënten biedt mogelijkheden om reguliere voedingsproducten substantieel te verbeteren zonder verlies van smaak of beleving. Meatless wordt veelvuldig toegepast in vleesproducten. Met Meatless als basis-ingrediënt worden in vleesproducten belangrijke doelstellingen bereikt:

  • verminderde vetgehaltes
  • behoud of verbetering van ‘sappigheid’
  • reductie of vervanging van dierlijk eiwit, vlees en/of vet
  • vervanging van bepaalde ingrediënten zoals kippen-ei-eiwit of palmolie
  • cholesterolverlaging
  • reductie van E-nummers in declaraties
  • kostprijsbeïnvloeding.

Het is binnen de regelgeving mogelijk om meer dan 30% van de energetische waarde van een regulier product te beperken zodat een product mag worden geclaimd met een lagere energetische waarde (mager). In enkele gevallen is het gelukt om vetarme vleesproducten te ontwikkelen met een vetpercentage van 3% of minder. De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum adviseren om producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met minder vet of onverzadigde vetzuren in het belang van het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Bovendien passen magere producten beter in een afgewogen dieet dat streeft naar een lagere calorische waarde. Daardoor is de vraag naar magere producten in de afgelopen jaren sterk toegenomen, ondanks het feit dat de meeste magere producten iets minder lekker zijn dan volvette varianten. Met Meatless is het niet alleen mogelijk geworden om de smaak van volvette producten te evenaren, in sommige gevallen wordt in smaakpanels zelfs de magere variant geprefereerd boven die van het reguliere product.