//Veldboon vermomd als kip?

Veldboon vermomd als kip?

In de technische ontwikkeling van vleesvervangers is in de afgelopen jaren flinke vooruitgang geboekt. Ook bij Meatless®. We hebben onder andere op basis van rijst fraaie alternatieven voor vis ontwikkeld, die door een aantal klanten met succes in diverse landen zijn geïntroduceerd.

Na meer dan 18 maanden voorbereiding is deze maand onze nieuwste variant van de Meatless® vezel in productie genomen: Meatless vezels, gemaakt van veldbonen. Het is een variant geworden met ongekende mogelijkheden. Van de veldbonen kunnen we namelijk grotere stukken vormen, die een uitstekende gelijkenis hebben met stukjes kip. Uitstekend geschikt dus voor roerbakken, pasta, rijst, etc. Er is ook een “high protein” versie beschikbaar, met een met vlees vergelijkbaar eiwitgehalte.

De veldboon

Het is een interessante peulvrucht, die veldboon. Hij wordt in het Engels “fava bean” genoemd en behoort tot de vlinderbloemigen. Net als lupine produceert deze plant zelf stikstof in blaasjes aan de wortels en is daarmee een natuurlijke groenbemester.

Het gebruik van de fava boon als voedsel voor de mens is al heel oud. 7.000 jaar voor Christus werd hij al verbouwd in het Midden-Oosten en als we het tot de Middeleeuwen over bonen hadden, bedoelden we haast altijd deze bonensoort. De oude Egyptenaren aten ze, net als de Grieken en Romeinen. We vonden ze niet altijd even lekker, en in de 19e eeuw raakten ze dan ook langzaam uit de mode. Ze verdwenen uit de kookboeken en veldbonen werden aangewend als veevoer.

Bij Meatless gaan we de veldboon een nieuwe toekomst bieden. De witte stukjes op de foto zijn gemaakt van veldbonenmeel: zuiver plantaardig en zonder enige kunstmatige toevoeging. Ze lijken verbluffend veel op stukjes kip. Een ideale grondstof voor vegetarische of veganistische gerechten.

De productie

De productie vindt plaats in Zeeland op een speciaal daarvoor ontwikkelde geautomatiseerde productielijn. En de veldbonen worden aangekocht in noordwest Europa, dicht bij huis dus. Meatless produceert meer dan duizend kilo van dit product per uur tegen zeer aantrekkelijke prijzen en is in staat om in korte tijd op te schalen naar nog veel hogere volumes. Het product is “ready for use” en ideaal voor productiebedrijven, horeca, delicatessencounters, foodservice en nog veel meer.

Zien hoe eenvoudig Meatless® werkt?

Bel ons gewoon op of stuur een mailtje en we laten zien wat je van een veldboon kunt maken. En hoe gemakkelijk het is om iets lekkers te bereiden uit bonen. Want lekker staat natuurlijk voorop. En dat dat nu ook met gewone bonen uit de buurt kan, daar zijn wij best trots op!

2018-05-24T13:59:45+00:00mei 18th, 2018|